Fri frakt över 499:-

365 dagars öppet köp

Snabba leveranser

Bonus på alla köp

Produkter
Mina sidor
GuiderVarumärken

Välkommen till vår Bilstolsguide

Bilbarnstol hit och babyskydd dit – vi är väl medvetna om att det breda utbudet av bilstol kan kännas som en djungel ibland. På denna sida har vi samlat information som vi hoppas ska kunna underlätta för dig som förälder – vare sig du är ny i ämnet eller behöver fräscha upp minnet lite.

Rätt storlek och viktklass

Varje barn använder minst tre typer av bilstolar under sin livstid. Vid köp av dessa är det viktigt att utgå från barnets ålder, längd och vikt. Respektive stol har individuella rekommendationer och bör alltid följas. Nedan kan du läsa generell information om hur länge stolen ska användas och när det är dags att se sig efter en ny.

Babyskydd
Ett babyskydd monteras bakåtvänt och kan lyftas ur bilen samtidigt som barnet kan ligga kvar i stolen. Montering av babyskydd i bil kan ske på lite olika sätt. Antingen med hjälp av en basenhet som fästs med bilbälte eller, för att göra det ännu lättare, monteras med ISOFIX. Därefter klickar man endast fast babyskyddet och trycker på en knapp för att ta loss det. Ett babyskydd kan även monteras direkt på sätet med bilens bälte utan bas, men se då till att bältet i bilen är tillräckligt långt. Ett babyskydd bör användas från och med att bebisen är alldeles nyfödd fram till dess att hen nått en vikt på 13 kg alternativt en längd på 40-75 cm.

Bilbarnstol
Efter babyskydd är det dags för bilbarnstol, som passar barn mellan 6 mån - 5 år, med en vikt på ca 9-25 kg och en längd på ca 60-125 cm. Vikt- och längdangivelser beror på de maxgränser som satts av bilstolens tillverkare, vilket är viktigt att tänka på. Det är viktigt att installera bilbarnstolen korrekt och följa tillverkarens instruktioner. Bilbarnstolen ska fästas ordentligt i bilen genom att antingen använda bilens säkerhetsbälten eller fästsystemet ISOFIX, som är standardiserat och förenklar installationen.

Bältesstol
När barnet vuxit ur sin bilbarnstol är det dags för bältesstolen, som är den sista stolsmodellen ditt barn behöver i bilen. Beroende på stolens individuella vikt- och längdgräns så passar den för barn från fyra år och uppåt, med en vikt på ca 15–36 kg och en längd på ca 100–150 cm. En bältesstol fungerar genom att bilens säkerhetsbälte kan passera korrekt över barnets axlar och bäcken. Den har också en styv ryggstöd för att ge stöd och skydd vid sidokrockar. Bältesstolar kan vara utrustade med olika funktioner, såsom justerbara höjder, armstöd och sidokrocksskydd, för att öka säkerheten och komforten för barnet.

Bälteskudde
En smidig övergång från bältesstol till ingen stol är bälteskudden, som är en hård sittkudde som lite större barn kan använda för att komma upp i rätt höjdläge, för säkert användande av bilbältet. Det finns även bältesstolar som kan omvandlas till bälteskuddar, genom att ta bort ryggstödet. Barnet kan börja åka utan extra skyddutrustning när hen uppnår 140 cm, vilket brukar vara runt ca 10-12 år.

FAQ - Bilstolar

Bältesstol eller bälteskudde?
Fördelen med att använda en bältesstol istället för en kudde är att bältet hamnar i rätt höjd över barnets axel och därav hamnar bältet närmare kroppen. Bältesstolen ger även skydd på sidan, vissa bilstolar har speciella sidokrockskydd samt nackskydd vid huvudet. En bältesstol är bättre på att hålla kvar barnet i en upprätt sittställning när de somnar. En bälteskudde är något enklare att förflytta från olika säten och är en bra inkörsport till att tillslut sitta helt utan stol.
Hur vet jag om bilbarnstolen har blivit för liten?
När toppen av barnets öra når den högsta punkten är den bakåtvända bilbarnstolen urvuxen. Du bör även alltid följa rekommendationerna vad gäller vikt och längd. Dessa ska aldrig överskridas. Det är inte någon säkerhetsrisk för barnet att åka med böjda knän i bilbarnstolen.
Skiljer sig maxvikt vad gäller ISOFIX respektive bältad bilbarnstol?
Det finns en maxvikt på ISOFIX-stolar, vilket har att göra med hur mycket dess fästen tål. Detta kan i vissa fall begränsar användningstiden; bilbarnstolen och barnets totala vikt får inte överstiga 33 kg. Medan en bältad bilbarnstol klarar barnets vikt upp till 25 kg.
Hur var det med krockkudden nu igen?
Väljer du att ha din bilbarnstol i framsätet är det väldigt viktigt avinstallera krockkudden. Vissa, nyare bilmodeller, som erhåller modernare krockskydd rekommenderar dock att de ska vara på. Om detta läser du i bilens manual.
Hur installerar jag en bilbarnstol korrekt?
Det är viktigt att följa tillverkarens instruktioner noggrant när du installerar en bilbarnstol. Det kan innebära att man använder bilens säkerhetsbälten eller fästsystemet ISOFIX. Se till att stolen är stadigt fastsatt och att barnet är ordentligt spänt.
Vilka säkerhetsaspekter ska jag titta på när jag väljer en bilbarnstol?
Några viktiga säkerhetsaspekter att överväga inkluderar att kontrollera att stolen är godkänd och uppfyller gällande säkerhetsstandarder, att den passar i din bil, att den har en korrekt installation och att den är anpassad efter barnets ålder och vikt.
Vad är skillnaden mellan ISOFIX och bältesinstallation för en bilbarnstol?
ISOFIX är ett standardiserat fästsystem i bilar som gör att bilbarnstolen kan fästas direkt i bilens fästen. Bältesinstallation innebär att stolen säkras med hjälp av bilens säkerhetsbälten. Båda metoderna är säkra om de används rätt och riktigt.

Montering av bilbarnstol

Innan första avfärd med bilstol är det av yttersta vikt att se över dess montering. Beroende på vilken bilstol ni har monteras den med antingen bälte, bas eller ISOFIX. Nedan finner du information om hur respektive montering fungerar samt hur ni går tillväga.

Bältesmontering
Har ni en bil som inte erhåller ISOFIX-fästen? Då är det i sådant fall dags att se sig efter ett babyskydd alternativt bilbarnstol som kan bältesmonteras. Att bältesmontera innebär att du endast behöver ett trepunktsbälte för att sätta fast stolen. Detta monteringssätt är lika säkert och bra som ISOFIX och skyddar ditt barn vid ett kollisionstillfälle. Se till att säkerhetsbältet inte är vriden och att bältet är placerat rätt och att det går igenom rätt fästen och hållare.

Basmontering
Att basmontera sin stol kan fungera lite olika beroende på modell. Främst är det babyskydd som monteras med hjälp av bas, men det finns vissa varianter på bilbarnstolar som också gör det. En bas monteras med hjälp av antingen trepunktsbälte eller ISOFIX-fästen. Alla baser erhåller även ett stödben som sätts i bilens golv samt en frontbygel mot sätets rygg. Oavsett vilken slags bas ni väljer – klickar ni enkelt av stolen från basen med hjälp av en knapp.

ISOFIX-montering
En bilbarnstol kan monteras på två sätt, med bilbälte eller med ISOFIX. Det finns olika anledningar till att välja mellan dessa - här nedan listar vi för- och nackdelar. ISOFIX är ett snabbt sätt att montera en bilbarnstol och även ett säkert och enkelt sätt där man slipper använda bilens bälte. Med ISOFIX slipper man krånglet med bälte och detta gör även att risken för att montera bilbarnstolen fel minskar.

Bilder lånade från NTF.se

FAQ - Montering

Vad är fördelarna med att använda sig av bältesmontering?
- Fler monteringsmöjligheter
- Barnet kan åka bakåtvänt upp till 25 kg (med undantag för vissa modeller som erhåller högre maxvikt)
- Lättare i vikt
- Bättre prisklass än ISOFIX
Vad är nackdelarna med att använda sig av bältesmontering?
- Krångligare montering som tar längre tid
- Vanligare med felmontering
- Förankringsband som även dessa måste flyttas med vid flytt av stolen
Är bältesmontering lika säkert som ISOFIX?
Självklart! Oavsett om du använder dig och bältesmontering eller ISOFIX så skyddas ditt barn lika bra vid ett kollisionstillfälle.
Hur vet jag vilken basenhet som passar till vilken stol?
I respektive produktbeskrivning finns det information om vilken bas som är kompatibel med vilken stol. Skulle du känna dig osäker ändå är du varmt välkommen att kontakta vår kundtjänst via chatt eller mejl. De är proffs på våra produkter och hjälper dig mer än gärna.
Vad är fördelarna med basmontering?
Största fördelen med att använda sig av basmontering är att du med endast ett klick kan sätta fast stolen i bilen. Lika lätt är det att lyfta ur den. I och med detta behöver du inte väcka ett i många fall sovande barn när ni kommit fram till destinationen.
Hur vet jag att stolen sitter fast ordentligt i basen?
Varje basenhet besitter en indikator som påvisar när stolen sitter fast rätt och riktigt.
Hur vet jag att basen sitter fast som den ska?
Har du en bas som sitter fast med hjälp av bilens trepunktsfästen är det viktigt att inför varje användning se över monteringen ordentligt. Är du osäker på hur en stol med bältesmontering ska sitta bör du läsa stolens manual. ISOFIX-baser har en indikator som bekräftar när installationen har utförts på ett korrekt sätt. På så vis kan du vara säker på att ditt barn sitter säkert i bilen.
Vad är nackdelen med basmontering?
Både babyskydd och bilbarnstolar som monteras med hjälp av bas kan upplevas något krångliga vid bilbyte. Både stol och bas väger en del - men ett alternativ kan vara att ha en bas i respektive bil för att underlätta överflyttning.
Vad är fördelarna ISOFIX?
- Lättare montering och förflyttning
- Indikation som visar att stolen är korrekt monterad
- Minskar risken för felmontering är mycket låg, 94% av alla som använder sig av ISOFIX monterar stolen rätt
- Lutningsmöjligheter under färd
Vad är nackdelarna med ISOFIX?
- Passar inte alla bilar
- Begränsad till säten med ISOFIX
- Totala ISOFIX-fästet klarar 33 kg vilket gör att barnet max kan väga ca 18 kg
- Tyngre än en bältad bilbarnstol
Har min bil ISOFIX?
ISOFIX finns som standard i det flesta bilar som är tillverkade från 2005-2007. ISOFIX-fästena i bilen är två fästpinnar som sitter placerade vid delningen av sätet och stolsryggen. Oftast finns det även en ISOFIX-logo på stolsitsen som visar att det finns ISOFIX-fästen monterade på den stolen. Hittar du inte ISOFIX:en kan du kika i bilens handbok.
ISOFIX eller bältad stol?
En ISOFIX-montering är enklare än en bilbältesmontering. Fördelen med att montera bilbarnstolen med bilbälte är att det är mer flexibelt och i en del bilar lättare att få till en bra lutning. En ISOFIX-stol är oftast dyrare och tyngre än en bältad.

Dock finns det flertalet bältade stolar som är både rymligare och klarar högre vikt på barnet. Det finns en maxvikt på bakåtvända ISOFIX-stolar, vilket har att göra med hur mycket Isofix-fästena tål, detta kan i vissa fall begränsar användningstiden; Den bakåtvända bilbarnstolen och barnets totala vikt får inte överstiga 33 kg (detta gäller ej framåtvända bilbarnstolar).

Placering av bilbarnstol

För att göra resan så bekväm och säker som för den lilla passageraren är det viktigt att bilstolen placeras rätt i bilen. Nedan har vi samlat information för hur samtliga bilstolar bör placeras.

Bakåtvänd bilstol
En bakåtvänd bilbarnstol kan börja användas från det att barnet är något mer stabilt i kroppen och kan hålla upp huvudet på egen hand. Bakåtvända bilbarnstolar kan monteras på två sätt - med ISOFIX eller med bilens bälte samt förankringsband. Vilken stol som passar just er bäst beror först och främst på vilken bil ni har, samt hur ni tänkt att använda stolen. Vi rekommenderar att barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt. Vänd aldrig ett för litet barn framåt.

Framåtvänd bilstol
En framåtvänd bilbarnstol rekommenderas att användas tidigast från det att barnet fyllt 4 år eller är över 100 cm lång. Vi rekommenderar dock att sitta bakåtvänt så länge det går - helst till 5 år. En framåtvänd bilbarnstol hjälper till att hålla bältet på en bra position över barnets axel. En stor fördel med att välja en stol med ISOFIX är att man i det flesta bilar kan få till ett lutande läge på stolen som motverkar att huvudet åker fram vid sömn. ISOFIX på en bältesstol kan man välja att skjuta in och därav välja att använda den med eller utan ISOFIX beroende på bil och plats i bilen. En fördel med att ha en framåtvänd bilbarnstol monterad med ISOFIX är att man inte behöver komma ihåg att fästa den med bälte när stolen är tom och inget barn åker i den. Enligt lag ska alla barn som är i åldern 10–12 års (över 135 cm), använda en särskild skyddsanordning i bilen.

Roterbar bilstol
Roterbara bilstolar kan underlätta in- och urtagning av barnet samt för att enklare kunna justera stolens position. Det unika med en roterbar bilstol är att den kan vridas åt sidan eller åt olika håll, vanligtvis upp till 360 grader, för att möjliggöra en enklare och mer bekväm hantering. En roterbar bilstol kan vanligtvis lutas i olika positioner, vilket möjliggör anpassning efter barnets behov och preferenser. Stolen kan justeras i både sittande och liggande positioner, vilket kan vara praktiskt för längre resor eller när barnet behöver vila.

Framsäte vs Baksäte
I en modern bil är framsätet och baksätet lika säkra att placera bilbarnstolen i. Däremot kan det vara sämre utrymme i baksätet jämfört med framsätet, vilket kan leda till barnet vänds framåt tidigare än rekommenderat, d.v.s. innan 4-5 års ålder. Placeras bilbarnstolen i framsätet är det av yttersta vikt att krockkudden är avstängd.

Säkerhet för barn i bilen


Enligt lag ska alla barn som är kortare än 135 cm ha någon typ av bilbarnstol. Som främst nybliven förälder kan det kännas överväldigande med det stora utbudet och det har vi stor förståelse för. Hur vet man att en bilbarnstol är bra? Krävs det några specifika certifikat? Nedan kan du ta del av information kring texter och godkännanden.

Kom ihåg! När du åker med barn i bilen är du som bilförare ansvarig för att barnet är fastspänd i en godkänd säkerhetsutrustning.

Tester och Godkännanden

I-size

I-Size är en ny certifiering av bilbarnstolar och en del av ett nytt regelverk (Reglemente UN R129) som kommer att göra det enklare att välja rätt bilbarnstol och installera den korrekt.

Mer info
Från och med 2014 kan bilstolar bli i-Size godkända. I-Size innebär att bilbarnstolarna baseras på barnets längd och ungefärlig ålder. I-Size omfattar för närvarande endast babyskydd och bilbarnstolar som monteras med ISOFIX och det ställs högre krav på anpassningen mellan stolen och bilen. Även krocktesterna förbättras, bland annat med krav på ett sidokollisions test.

Märkningen 0-15M innebär att stolarna måste användas bakåtvända till minst 15 månaders ålder. Men de svenska rekommendationerna att låta barnet åka bakåtvänt till 4–5 års ålder är betydligt säkrare och de är något vi kommer att fortsätta att rekommendera. Kortfattat är I-Size baserat på barnets längd, bättre anpassade i bilen samt att test för sidokollision har införts.

E-godkännande

E-godkännandet är europeiskt och styrs av ECE-reglemente 44. E:et i E-godkännande står för Europa och ECE står för Economic Commission for Europe, där ca 15 länder är med.

Mer info
För närvarande testas skyddsanordningarna enligt den senaste revision 4 (ECE R 44/04), men även produkter testade enligt revision 3 (ECE R 44/03) finns på marknaden. Provningen utförs i något av de ca 15 länder som antagit ECE R 44-reglementet. Godkännandet blir därmed automatiskt gällande i alla länder som accepterat reglementet.

Provningen för godkännande enligt ECE-reglemente 44/04 utgår ifrån olika viktgrupper. Mer praktiskt är att associera en ålder till gruppen, vilket brukar göras enligt följande:

• Grupp 0: 0–10 kg eller ca 0–1 år
• Grupp 0+: 0–13 kg eller ca 0–1,5 år
• Grupp 1: 9–18 kg eller ca 1–3 år
• Grupp 2: 15–25 kg eller ca 3–6 år
• Grupp 3: 22–36 kg eller ca 6–10 år

Transportstyrelsen utfärdar E-godkännandet efter provningen hos VTI för de stolar som testats i Sverige.

Plustest

Plustestet är ett kompletterande test som görs på stolar avsedda för den svenska marknaden. Alla stolar som är plustestade är godkända för montering på samtliga platser i bilen. 

Mer info
Plustestet innebär:

• En stol som är plustestad garanterar att ditt barn inte utsätts för livshotande höga nackkrafter vid en frontalkollision

• Plustestet mäter de krafter som barnets nacke utsätts för vid en frontalkollision

• Plustestet görs inte i övriga Europa och ingår inte i det vanliga godkännandet

• En bilbarnstol som är godkänd uppfyller alla krav som ställs för att få säljas i Sverige, men en stol som klarar plustestet ger ditt barn en extra säkerhet

• Plusmärkningen finns i två utföranden, max 18 kg eller max 25 kg
(plusmärkningen anger alltid minsta garanterade vikt oavsett vart i bilen man monterar bilstolen, för att få 25kg krävs det att stolen klarar plustestet till 25 kg på alla platser i bilen)

• Provningen genomförs av VTI (Statens väg-och transportforskningsinsitut)

• Märkningen är frivillig och upp till tillverkaren att låta testa stolen och därav skiljer sig denna märkning från det vanliga godkännandet.

• Plusmärkningen omfattar bilbarnstolar i Grupp 1 och 2, alltså barn som väger mellan 9-25kg.

• Plustestet är framtaget för att öka säkerheten för barn i bil men också för att minimera riskerna för en felanvändning eftersom en plustestad stol kan monteras på alla platser i bilen.

Hållbarhet

Detta gäller om bilbarnstolen har tagits väl hand om:

- Babyskydd: ca 5 år

- Basenhet: ca 10 år

- Bakåtvänd bilbarnstol: ca 10 år

- Bältesstol/Framåtvänd bilbarnstol: ca 10 år

Underhåll

Förutom generellt underhåll av stolen bör du även se över dess funktioner ibland. Exempelvis titta efter så att:

- Stolens ISOFIX inte krånglar

- Stolens bälte inte är märkbart slitet

- Indikationerna visar fel eller inte fungerar inte som de borde

- Stödbenet inte är skevt eller gått sönder

- Alla knappar, bältesklämmor eller andra detaljer sitter kvar

Utvalda Bilbarnstolar

Att tänka på innan och under en resa med barn

Både innan och under resans gång finns det vissa åtaganden som kan underlätta resan.

Före bilresan

Inför resa med barn kan det vara gynnsamt att utrusta både bilbarnstol och bil för bästa möjliga komfort. Exempel på produkter som hjälper till med detta är:

Sparkskydd
Utomhuslek resulterar ofta i smutsiga skor och kängor – med ett sparskydd behöver du inte vara orolig för att bilen tar skada. Ett sparskydd fäster du på nackstödet och i vissa fall under babyskyddet eller bilbarnstolen.

Bilspegel
Bilspeglar sätter du på sätets nackstöd. Med hjälp av bilspegel kan du kommunicera med barnet och ha god uppsyn genom backspegeln. Glöm inte att installera bilbarnstolen snett bakom förarsätet.

Bilstolsdyna
En bilstolsdyna skapar komfort för ditt barn. Förutom att den är bekväm att sitta på kan de flesta modeller användas till både babyskydd och bilbarnstolar. Den skyddar även mot slitage.

Solskydd
Solskydd fäster du i de flesta fall med hjälp av sugproppar på bilrutan. I andra fall är de självhäftande. Solskyddet hämmar skadliga solstrålar och ger barnet behaglig skugga.

Under bilresan

Under resan underlättar det för alla om barnet är nöjd och aktiverat. Exempel på produkter som hjälper till med detta är:

Leksaker
För att få barnet att trivas i bilen kan det vara gynnsamt med något att leka med. Hos oss hittar du aktivitetsleksaker som enkelt går att fästa på bilbarnstolen eller babyskyddet.

Nappar
Nappar kan för vissa familjer och barn kännas som livsviktiga. Därför kan det vara till fördel att ha ett gäng nappar som ni förvarar i bilen. Har du ett något större barn som lärt sig att stoppa in nappen i munnen själv kan det vara bra med en napphållare. En napphållare fäster du på barnets överdel – det minskar risken för att nappen ramlar ner på golvet.

Pyssel
Pyssel kan passa de lite större barnen att fördriva tiden med i bilen. Magnettavlor och pysselböcker är några exempel.

Nackkuddar
En nackkudde passar sig utmärkt för något längre resor. Nackkudden tillåter barnet att slappna av och kan därmed sova gott under bilturen.

Till toppen av sidan