Fri frakt - Hemleverans 49 kr

365 dagars öppet köp

Snabba leveranser

Bonus på alla dina köp

Produkter
Mina sidor
GuiderVarumärken

Bilstolsguiden

Innehåll: Babyskydd, 0-13 kg

Babyskydd 0-13 kg

Babyskydd kallas den första bilbarnstolen och placeras bakåtvänt i bilen. Det är en stol som man kan lyfta ur bilen samtidigt som barnet kan ligga kvar i stolen. Montering av babyskydd i bil kan ske på lite olika sätt. Enklast är att använda en basenhet som fäst med antingen bilbälte eller för att göra det ännu lättare monteras med isofix. Därefter klickar man endast fast babyskyddet och trycker på en knapp för att ta loss det. Babyskyddet kan även monteras direkt på sätet med bilens bälte utan bas, men se då till att bältet i bilen är tillräckligt långt. 

Babyskyddet är urvuxet när huvudet kommit upp till kanten eller när viktgränsen uppnåtts. Men vi ser gärna att det är dags att byta stol så barnet är stabil i kroppen och kan hålla upp huvudet samt har passerat 9kg. Det finns babyskydd med 3 punkt och 5 punktsbälte, säkerhetsmässigt har är det ingen skillnad på dessa.

De flesta babyskydd har ett solskydd, en så kallad sufflett som skyddar mot solen. Vi rekommenderar även att ha det skyddet uppe under färd i bilen då det kan ta skydd mot tex glassplitter. Handtaget som man kan bära babyskyddet i är inte endast ett handtag utan på många stolar används det även som en störtbåge som fungerar som skydd mot rotation vid en olycka. På en del stolar ska denna alltså lämnas i upprest läge när babyskyddet används i bilen. Läs instruktionsboken på i vilket läge just din stol ska vara under färd.Bilbarnstol 0-4 år

En bakåtvänd bilbarnstol är en bilbarnstol som kan börja användas från det att barnet är stabilt i kroppen och kan hålla upp sitt huvud, samt ska internbältet i stolen gå att dra åt. Bakåtvända bilbarnstolar kan monteras på två sätt - med isofix eller med bilens bälte samt förankringsband. Vilken stol som passar just er bäst beror på vilken bil ni har, hur ni använder stolen (ska den flyttas runt mycket m.m.). 

Vi rekommenderar att barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt, helst upp till 5 år men minst till 4 år. Vänd inte ett för litet barn framåt, gå gärna efter våra riktlinjer när toppen av barnets öra når den högsta punkten är den bakåtvända bilbarnstolen urvuxen eller när stolens vikt gräns har passerats. Det är inte någon säkerhetsrisk för barnet att åka med böjda knän i bilbarnstolen. Det finns en maxvikt på Isofix stolar, vilket har att göra med hur mycket isofix fästena tål, detta kan i vissa fall begränsar användningstiden; Bilbarnstolen och barnets totala vikt får inte överstiga 33 kg. Medan en bältad bilbarnstol klarar barnets vikt upp till 25 kg.

Fördelar med Isofix stol

- Lättare montering och förflyttning
- Indikation som visar att stolen är korrekt monterad
- Minskar risken för felmontering är mycket låg, 94% av alla föräldrar som använder isofix monterar stolen rätt
- Lutningsmöjligheter under färd

Nackdelar med Isofix stol

- Passar inte alla bilar
- Begränsad till säten med Isofix
- Totala isofix fästet klarar 33 kg vilket gör att barnet kan väga ca 18 kg
- Tyngre än en bältad bilbarnstol

Fördelar med bältad stol

- Fler monterings möjligheter
- Barnet kan åka bakåtvänt upp till 25 kg
- Lättare i vikt
- Bättre prisklass än Isofix
- Nackdelar med en Bältad stol:
- Krångligare montering som tar längre tid
- Vanligare med felmontering
- Förankringsband som även dessa måste flyttas med vid flytt av stolen

Framåtvänd bilbarnstol, 15-36 kg

Framåtvänd bilbarnstol 4 år +

En framåtvänd bilbarnstol rekommenderas att användas tidigast från det att barnet fyllt 4 år eller är över 100 cm lång. Vi rekommenderar dock att sitta bakåtvänt så länge det går och helst till 5 år. En framåtvänd bilbarnstol hjälper till att hålla bältet på en bra position över barnets axel. Det finns framåtvända bilbarnstolar med isofix och utan, har man valt en bältesstol utan Isofix så behöver inte denna monteras mer än att sätta i bältet. 

Men en stor fördel med att välja en stol med isofix är att man i det flesta bilar kan få till ett lutande läge på stolen som motverkar att huvudet åker fram vid sömn. Isofix på en bältesstol kan man välja att skjuta in och därav välja att använda den med eller utan isofix beroende på bil och plats i bilen. En fördel med att ha en framåtvänd bilbarnstol monterad med isofix är att man inte behöver komma ihåg att fästa den med bälte när stolen är tom och inget barn åker i den. 

Att använda en bältesstol fram till 10-12 års ålder, enligt lag ska alla som är under 135 cm använda en särskild skyddsanordning i bilen, dvs ett babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde.

Bältesstol eller bälteskudde?

Fördelen med att använda en bältesstol istället för en kudde - Bältet hamnar i rätt höjd över barnets axel och därav hamnar bältet närmare kroppen - Skydd på sidan runt stolen, en del bältesstolar har även speciella sidokrockskydd - Nackskydd vid huvudet - En bältesstol är bättre på att hålla kvar barnet i en upprätt sittställning när de somnar

Om man monterar bältesstolen där det finns en krockkudde, så se till att koppla ur den. Det är först när barnet är 140 cm långt som de är säkert att sitta på en position med inkopplad krockkudde.Vad är Isofix

En bilbarnstol kan monteras på två sätt, med bilbälte eller med Isofix. Det finns olika anledningar till att välja mellan dessa. Här nedan listar vi för- och nackdelar. Isofix är ett snabbt sätt att montera en bilbarnstol och även ett säkert och enkelt sätt där man slipper använda bilens bälte. En forskning i England visar att hela 52% av bilbarnstolarna som monteras med bilbälte inte sitter fast tillräckligt bra, med Isofix slipper man krånglet med bälte och detta gör även att risken för att montera bilbarnstolen fel minskar. 

Fördelar med Isofix

Lättare montering och förflyttning av bilbarnstolen. Särskilda indikationer visar att stolen är korrekt monterad. Risken för felmontering är mycket låg, 94% av alla föräldrar som använder Isofix monterar stolen rätt

Har min bil Isofix?

Isofix finns som standard i det flesta bilar som är tillverkade från 2005-2007. Isofix-fästena i bilen är två fästpinnar som sitter placerade vid delningen av sätet och stolsryggen. Oftast finns det även en Isofix-logo på stolsitsen som visar att det finns Isofix fästen monterade på den stolen. 

Isofix eller bältad stol?

En Isofix montering är en säkrare och enklare montering än med bilbälte. Fördelen med att montera bilbarnstolen med bilbälte är att det är mer flexibelt och i en del bilar lättare att få till en bra lutning. En Isofix stol är oftast dyrare och tyngre än en bältad. Samt finns det fler bältade stolar som är både rymligare och klarar högre vikt på barnet. Det finns en maxvikt på bakåtvända Isofix stolar, vilket har att göra med hur mycket Isofix-fästena tål, detta kan i vissa fall begränsar användningstiden; Den bakåtvända bilbarnstolen och barnets totala vikt får inte överstiga 33 kg (detta gäller ej framåtvända bilbarnstolar).E-godkännande

E-godkännandet är europeisk och styrs av ECE-reglemente 44. E:et i E-godkännande står för Europa och ECE står för Economic Commission for Europe. För närvarande testas skyddsanordningarna enligt den senaste revision 4 (ECE R 44/04), men även produkter testade enligt revision 3 (ECE R 44/03) finns på marknaden. Provningen utförs i något av de ca 15 länder som antagit ECE R 44-reglementet. Godkännandet blir därmed automatiskt gällande i alla länder som accepterat reglementet.

Provningen för godkännande enligt ECE-reglemente 44/04 utgår ifrån olika viktgrupper. Mer praktiskt är att associera en ålder till gruppen, vilket brukar göras enligt följande:

- Grupp 0, 0-10 kg eller ca 0-1 år

- Grupp 0+, 0-13 kg eller ca 0-1,5 år

- Grupp 1, 9-18 kg eller ca 1-3 år

- Grupp 2, 15-25 kg eller ca 3-6 år

- Grupp 3, 22-36 kg eller ca 6-10 år 

Transportstyrelsen utfärdar E-godkännandet efter provningen hos VTI för de stolar som testats i Sverige.

I-Size

I-Size är en ny certifiering av bilbarnstolar och en del av ett nytt regelverk (Reglemente UN R129) som kommer att göra det enklare att välja rätt bilbarnstol och installera den korrekt. Från och med 2014 kan bilstolar bli i-Size godkända. I-Size innebär att bilbarnstolarna baseras på barnets längd och ungefärlig ålder. I-Size omfattar för närvarande endast babyskydd och bilbarnstolar som monteras med ISOFIX och det ställs högre krav på anpassningen mellan stolen och bilen. Även krocktesterna förbättras, bland annat med krav på ett sidokollisions test.

Märkningen 0-15M innebär att stolarna måste användas bakåtvända till minst 15 månaders ålder. Men de svenska rekommendationerna att låta barnet åka bakåtvänt till 4-5 års ålder är betydligt säkrare och de är något vi kommer att fortsätta att rekommendera. 

Kortfattat är I-Size baserat på barnets längd, bättre anpassade i bilen samt att test för sidokollision har införts.

Plus test

Plustestet är ett kompletterande test som görs på stolar avsedda för den svenska marknaden. Alla stolar som är plustestade är godkända för montering på samtliga platser i bilen. 

Plustestet innebär:

- En stol som är plustestad garanterar att ditt barn inte utsätts för livshotande höga nackkrafter vid en frontalkollision

- Plustestet mäter de krafter som barnets nacke utsätts för vid en frontalkollision

- Plustestet görs inte i övriga Europa och ingår inte i det vanliga godkännandet

- En bilbarnstol som är godkänd uppfyller alla krav som ställs för att få säljas i Sverige, men en stol som klarar plustestet ger ditt barn en extra säkerhet

- Plusmärkningen finns i två utföranden, max 18 kg eller max 25 kg (plusmärkningen anger alltid minsta garanterade vikt oavsett vart i bilen man monterar bilstolen, för att få 25kg krävs det att stolen klarar plustestet till 25 kg på alla platser i bilen)

- Provningen genomförs av VTI (Statens väg-och transportforskningsinsitut)

- Märkningen är frivillig och upp till tillverkaren att låta testa stolen och därav skiljer sig denna märkning från det vanliga godkännandet

- Plusmärkningen omfattar bilbarnstolar i Grupp 1 och 2, alltså barn som väger mellan 9-25kg.

- Plustestet är framtaget för att öka säkerheten för barn i bil men också för att minimera riskerna för en felanvändning eftersom en plustestad stol kan monteras på alla platser i bilen

Viktig information om bilstolar

- En bilbarnstol får aldrig placeras vid en aktiv airbag.

- Se till att bilbarnstolen är märkt med E-godkännande.

- Kontrollera så att bilbarnstolen är rätt monterad.

- Vänd inte ett för litet barn framåt, gå gärna efter våra riktlinjer när toppen av barnets öra når den högsta punkten är den bakåtvända bilbarnstolen urvuxen.

- Oavsett vilken plats ditt barn har i bilen kommer barnet ta förarens fokus ifall de börjar gråta. 

Vi rekommenderar dig inte att försöka trösta barnet under färd när du kör utan att istället stanna, ta en paus och trösta barnet i lugn och ro. Genom att följa dessa tips minskar risken för en olycka markant. Ett smidigt alternativ när man har barnet i baksätet är att köpa till en bilstol spegel som gör att man ser barnet från backspegeln. Vi rekommenderar att endast använda godkända tillbehör till bilstolar, spark/sätesskydd, lutningskilar m.m.

Det är väldigt viktigt att spänna åt internbältet ordentligt, så det är spänt och nära barnets kropp oavsett vilken bilstol barnet sitter i. Tänk också på att inte ha för tjocka och fluffiga plagg på barnet då detta skapar ett mellanrum mellan barn och bälte. Använd istället en bra filt eller vänd en jacka bak och fram utanpå bältet vid kyla. För att kontrollera så att internbältet är ordentligt spänt så försök vika bältet vid axelpartiet på barnet - om detta är möjligt är selen inte spänt nog. Se filmen nedan som visar hur man spänner ett bälte korrekt:

Vi rekommenderar inte att köpa en begagnad bilbarnstol där man inte vet hur den behandlats.

Hållbarhet (detta gäller om bilbarnstolen har tagits väl hand om):

Babyskydd ca 5 år

Basenhet ca 10 år

Bakåtvänd bilbarnstol ca 10 år

Bältesstol/Framåtvänd bilbarnstol ca 10 år

Hjälp och support

Följ BabyWorld

Omdöme om BabyWorld

Trygg & bekymmersfri shopping

All rights reserved BabyWorld - 2022

BabyWorld använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats och för marknadsförings- och statistikändamål. Genom att fortsätta, förutsätter vi att du går med på att ta emot cookies från babyworld.se.

Läs mer