Fri frakt över 499:-

365 dagars öppet köp

Snabba leveranser

Produkter
Mina sidor
GuiderVarumärken

Första tänderna

Innehåll: När ditt barn får sina första tänder

När ditt barn får sina första tänder

De första åren i barnets liv händer det mycket i kroppen. När tänderna börjar växa fram kan barnet uppleva besvär från munhålan, att det kliar och gör lite ont. Men vad händer egentligen när tänderna växer fram? Maria Jarkander, specialisttandläkare inom barn- och ungdomstandvård på tandvårdskedjan Aqua Dental, berättar. 
Fostrets tänder bildas redan under fosterstadiet. Anlagen för tänderna ligger latent i käkbenet till dess att barnet är ungefär sex månader, därefter lämnar de cellstadiet och börjar växa ut, mineraliseras och få sin rätta form. Vanligast är att de två framtänderna i underkäken växer fram först och vid omkring tre års ålder brukar de flesta av barnets 20 mjölktänder ha vuxit fram. Det är viktigt att komma ihåg att det kan vara stora individuella variationer och är helt normalt om tänderna kommer fram senare. 
Tecken på tandsprickning 
Det finns vissa tecken att hålla utkik efter om du misstänker att ditt barns tänder håller på att komma fram.  


  - Barnet stoppar händerna i munnen mer än vanligt 
  - Barnet känns oroligt och har lättare till gråt 
  - Dregling 
  - Lös avföring 

Bitring kan hjälpa 

När tänderna växer fram kan det klia i tandköttet. Det kan upplevas som jobbigt för barnet. Du kan ge ditt barn något att bita på, en bitring är ett bra exempel. Vissa barn tycker att kyla lindrar klådan ytterligare och därför kan du lägga bitringen i kylskåpet innan så att den är sval. Du kan också massera området för tandsprickningen med en tandborste. 

— Jag brukar rekommendera en bitring då den är enkel att hålla ren och tar inte skada av barnets små vassa tänder, berättar Maria Jarkander, pedodontist på tandvårdskedjan Aqua Dental. 


Introducera tandborstning

Redan när barnets första tand vuxit fram är det dags att introducera barnet för tandborstning. Det är viktigt att det blir en rutin tidigt då studier har visat att munhälsan sätts i tidig ålder. Tandborstningen kan i början ske på ett mer lekfullt sätt där barnet får tugga och känna på borsten. Det är däremot viktigt att du som vuxen genomför tandborstningen på barnet eftersom de själva saknar motorik för att göra den korrekt. Börja med att borsta med en mild barntandkräm, en klick lika liten som barnets lillfingernagel. Det är dock viktigt att tandkrämen innehåller fluor. 

Fluor

I vissa forum diskuteras ämnet fluor och om det är skadligt. Fluor i stor mängd är skadligt, men en tandkräm innehåller så pass liten mängd fluor att det inte är skadligt att svälja.  
— Jag träffar ibland föräldrar som är skeptiska mot fluor, och det är klart att vi ska vara kritiska mot vissa produkter. Men fluor har visat sig vara det enda ämnet som faktiskt motverkar karies och därför är det en avgörande byggsten i en hållbar munhygien. 
Suga på napp 
Barn har ett sugbehov som syftar till att barnet ska få i sig föda och näring när det föds. Det är alltså anledningen till att de ibland vill suga på napp eller tumme. Barnet tenderar att suga på tummen i högre ålder än på nappen, och därför är det fördelaktigt att suga på napp istället för tumme. En napp är dessutom utformad för att göra mindre påverkan på tänderna. 

Om barnet suger på napp i äldre ålder kan det påverka tändernas ställning i munnen. Mjölktänderna kan också forma sig som en båge efter nappens form, det brukar dock gå tillbaka till normalläge när barnet sluta använda napp eller suga på tummen vid senast fyra års ålder.