Fri frakt över 499:-

365 dagars öppet köp

Snabba leveranser

Produkter
Mina sidor
GuiderVarumärken

Babyshower

Innehåll: Babyshower

Babyshower

Ursprungligen kommer konceptet med Babyshower från USA och innebär att alla vänner och släktingar samlas till en överraskningsfest för den blivande mamman. Där ska tips och erfarenheter delas kring att få och ha barn, och den blivande mamman ska även duschas i presenter (därav namnet shower). Läs vidare i vår Babyshower-guide här på BabyWorld så blir du ett fullfjädrat proffs!

Varför

Babyshower handlade från början om att alla mammor i den den blivande mammans närhet skulle dela med sig av kunskaper tips och råd till den blivande mamman. Idag har eventet börjat handla mer om ett tillfälle att umgås under roliga former och fokusera på den blivande mamman innan hon går in i sin ”baby-bubbla”, där allt handlar om amning, blöjbyte och vakna nätter.

Gäster

Från början var det bara kvinnor som deltog på Babyshowers i och med att grundtanken var att utbilda den blivande mamman i moderskapet. Numera är män och pappor lika välkomna som ett resultat av en mer jämställd syn på föräldraskap. De gånger Babyshowern hålls som en överraskningsfest brukar det vara någon eller några nära vänner till den blivande mamman som har bäst koll på gästlistan och vilka gäster den blivande mamman skulle vilja ha hos sig på sin Babyshower.

Lekar

När det är fest ska det vara kul, det gäller även för en Babyshower. Det är mer regel än undantag att de som arrangerar Babyshowern har hittat på finurliga gissningslekar som har med t.ex. barnets födelsedatum, eller längd och vikt att göra. Det brukar också förekomma frågesporter, babybingo eller pyssel där en t.ex. målar babytavlor eller designar små kläder till det kommande barnet. Bara fantasin sätter gränser för hur planeringen för en Babyshower ser ut, huvudsaken är att alla har roligt och att mamman och det som ligger i magen får total uppmärksamhet.

När

Den vanligaste tiden för en Babyshower är cirka 1-2 månader innan den beräknade förlossningen, men den går även bra att ha tidigare eller t.o.m. efter förlossningen. I och med att fokus ska ligga på att umgås och ha en bra stund ihop, vilket kan vara svårare när barnet fötts, brukar det vara lättare att anordna den innan födelsedagen!

Gåvor

Babyshowern handlar mycket om presenter och det finns särskilda gåvor som är tänkta just till det här sammanhanget, t.ex. blöjtårtor som ser ut som riktiga tårtor men som är gjorda på ett dekorativt sätt av massvis med blöjor. Egentligen kan en ge bort allt möjligt på en Babyshower. Allt ifrån stora presenter såsom amningskuddar, babysitters och monitorer till förbrukningsvaror såsom blöjor, våtservetter, kläder eller sängkläder, eller mer varaktiga presenter som t.ex. böcker eller fotoramar. Huvudsaken är att presenterna är anpassade till den blivande mamman och det kommande barnet. En trevlig present som vunnit mark på senare år är en personlig tavla, som innehåller barnets namn och eventuellt födelseuppgifter. En tavla med namn kan en köpa i förväg om föräldrarna bestämt sig om namnet innan. Vill man ge en födelsetavla med barnets födelseuppgifter går det bra att ge ett presentkort.

Även om Babyshowers har fått fäste i Sverige anser vissa att det är otursbringande med gåvor innan förlossningen, en del väljer att fokusera mindre på presenter medan de flesta trots allt köpt det amerikanska konceptet och tycker det är roligare!

Äta

Traditionsenligt bjuder en Babyshower på plockmat och enkel förtäring. Det är inte tal om några avancerade sittningar, eftersom fokus ska ligga på den blivande mamman – och framförallt öppning av presenter. Ett tips kan vara någon form av knytkalas, med en buffé av enklare rätter såsom snittar, pajer och kex med tillbehör och därefter fika, som även den består av ett utbud av olika sötsaker såsom bullar, kakor och mumsbitar.