Fri frakt över 499:-

365 dagars öppet köp*

Snabba leveranser

Produkter
Mina sidor
GuiderVarumärken

Skallasymmetri

Innehåll: Skallasymmetri

Barn föds med mjukt skallben och öppen fontanell

Spädbarnets initiala formbara skalle är nödvändig för att underlätta förlossning och för att skallen ska kunna växa i takt med hjärnans tillväxt under de första åren. Däremot blir huvudet känsligt för ensidigt tryck vilket kan resultera i skalldeformiteter. I de allra flesta fall beror en deformering av bakhuvudet under de första levnadsmånaderna på att barnet ligger på rygg, vilket brukar kallas lägesbetingad skalldeformitet.

Varför har skallasymmetri ökat?

Lägesbetingad skallasymmetri har ökat med cirka 400% i världen sedan rekommendationen att spädbarn ska sova på rygg infördes. Plötslig spädbarnsdöd har minskat i och med rekommendationen om ryggläge men det innebär att barnet många gånger uteslutande får ligga på rygg.

Förebyggande åtgärder

Att tänka på de första 6 månaderna för att minska risken för skallmissbildningar.

Babymadrass

Låt ditt barn ligga på en madrass. Använder du babynest, babysitter eller babygym? Vad har de för underlag? Om de inte har inbyggd madrass bör de placeras på en madrass.

Pandakudde med memoryskum

Barnkuddar med löst innehåll ska inte användas av barn under ett år av säkerhetsskäl. Men små platta kuddar med fast innehåll, som memoryskum har tryckavlastande egenskaper. En sådan är ex Candide Panda Babykudde. Pandakudden är så pass platt att den ej fixerar barnets huvud så det kan röra sig fritt. Candide Panda babykudde är ett säkert och bra alternativ till de minsta och rekommenderas av barnhälsovården.

Leka på mage och sova på rygg

Numera rekommenderas mer magläge när barnet är vaket. Vid magträning avlastas huvudet helt. Andra fördelar är att både nack- och ryggmuskler tränas samt krypreflexen stimuleras. Redan från födseln kan barn ligga på mage i korta stunder. Tänk dock på att alltid ha uppsyn och inte låta barnet ligga på mage om nacken blir trött.

Sidoläge med Doomoos sidokudde

Om du använder ett sidostöd kan barnet även ligga på sidan. Många barn föredrar att ligga på sidan hellre än på rygg. Om ditt barn har en favoritsida – hjälp till att bryta det mönstret. Doomoo Sidokudde Babysleep rekommenderas att användas både för att förebygga och behandla skallasymmetri. Sidokudden är framtagen för att ditt barn ska ligga kvar på sidan, utan att rulla över på mage eller rygg.

Stimuli från båda håll

Tänk på hur barnet är placerat. Varifrån kommer stimuli? Se till att variera barnets huvudställning.

Hur behandlas skallasymmetri?

Har ditt barn redan utvecklat skallasymmetri bör du kontakta din barnsjuksköterska och vara extra noga med att avlasta den del av barnets huvud som är tillplattat. Doomoo sidostöd ger full avlastning då barnet placeras på den sida som det ej har uppstått någon platthet. Att bära ditt barn i sele är också bra och avlastar. Memoryfoam är inte alltid att rekommendera då det ”memorerar” barnets huvudform.